2007/10/13

Ágyazás

Nekiláttam a kavicságy elkészítésének. Mivel még semmi gyakorlatom nincs az ilyesfajta műveletekben, kísérleti alapon csak az egyik legkisebb és legritkábban használt szakasszal próbálkoztam. A kavicsok márkájáról fogalmam sincs: A Roco kerek tégelyére hasonlító dobozok egy játékbolt utolsó polcán álltak vagy négy éve, a rostált kavicskák mérete és dominánsan sötét árnyalatú, de alapvetően sokszínű összetétele elegendő érv volt, hogy megvegyem. Kiskanál, nagy ecset, mosogatószeres vizes spriccni, fele arányban higított Pattex fa ragasztó, injekciós tű... Azt hiszem, ebben senki semmi újat nem talál. Most a száradás órái telnek, kiváncsian várom, megmarad-e valami a műből.






2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Napról-napra megnézem a blogodat, kíváncsian várom éppen mit ügyködsz a pályádon.
Jó így olvasgatni a beszámolóidat, kellemes perceket nyújtanak. :-)

pre-zli írta...

Ennek nagyon örülök, és talán egy icipicit úgy érezhetem, hogy én is nyújtok valamit azért a rengetegért cserébe, amit a virtualisvasut blogon csemegézem szinte nap mint nap!

Annak viszont kevésbé örülök, hogy a délelőtti bíbelődés relatív sikerén felbuzdulva tovább folytattam a műveletet, s az első adandó váltó mozgó részét annak rendje s módja szerint át is itatta az alulról felszivárgó ragasztó-keverék... Sebaj, gondoltam, amíg nem késő, szétszedem és felitatom, amit lehet, de nem számoltam azzal, hogy a parafa és a kavicságyazat együttese voltaképpen kiszáríthatatlan szivacs módjára tölti fel újra és újra azokat a réseket, amelyeket kínkeservesen sikerül lecsapolni. Ehhez képest már csak részletkérdés, hogy a váltó rugóját leszorító műanyag fedél az alulról felszivárgó víz hatására valósággal kimosódott a foglalatából, aminek pedig az a követkmezménye, hogy minden egyes távkapcsolási kísérletnél szétugrik az egész váltó. Egyetlen orvosság, hogy az ominózus műanyag fedelet a két, egyenként fél milliméter átmérőjű tartópöckénél fogva kiszáradás után visszaragasztom a foglalatba, de az ehhez használandó ragasztó megint csak szükségszerűen túl fog csordulni, és ha a jelenlegi krónikus szétesés helyett a következő stádiumban a rugózat a ragasztóval együtt teljes mozdulatlanságba dermed, akkor... hírtelen én leszek a GKM, és egyből nekiláthatok a pillanatnyi vágányzár határozatlan idejű [modell-]vasúti forgalom-szüneteltetéssé való átminősítésének.

E helyett inkább elolvasom majd, hogy milyen volt a mai virtuális vasúti nap, ahova szívem szerint nagyon ellátogattam volna, de aminek a 1300km távolság áthághatatlan akadályt állított.