2008/05/23

Építkezzünk 1:148-ban: Metcalfe 1/4

Felbuzdulva az NGS Journalban látott reklámokon és ISTown rohamos növekedésén, négy Metcalfe "building kit"-et vásároltam, hogy legyen miből kiválogatni és összerakni a dioráma felső szintjének főbb motívumait. Ma munka után úgy döntöttem, hogy próba szerencse, a négy közül nekifutok annak, ami a legegyszerűbbnek tűnik - ez egy mezei raktárépület, kis irodahelyiséggel, meg egy rövidke vasúti rakodó peronnal. A bonyolultabbakra majd csak az első tapasztalatok begyűjtése után kezdek gondolni. Lássuk, mit is tud egyáltalán ez a műfaj, illetve én mire is vagyok képes benne.

A csomag tartalma és a rendelkezésre álló szerszámkészlet.

Mindent a leírás szerint csináltam, mindössze annyit tettem hozzá, hogy a csúnyán fehérlő éleket és a ratkár tetejének belső oldalát, valamint nagyjából minden látható, nyers fehér felületet óvodai vízfestékkel kicsit elhalványítottam, vagy éppen alaposan lefestettem (a tető belső oldalát háromszor is, hogy olyan legyen, amilyennek elképzeltem). Kellemes meglepetés volt, hogy a nyomtatott felületekre kerülő vízfestéket könnyen le lehet törölni, de még könnyebb - és érdemesebb - tudatosan elmaszatolni, mert egész tisztességes antikoló hatást produkál. Szintén kellemes meglepetés volt, hogy a saját alkotásaim habkarton elemeihez használt folyékony UHU ragasztó nagyon jól és gyorsan megfogta a Metcalfe kartont is, akár egész vékony felületeken is, és bár egyes peremeket szinte képtelenség tisztán és szépen derékszöbe (vagy még pár helyen annál is vadabb 135 fokba) hajlítani, végeredményben a ragasztó mindenhol úgy fogta össze az elemeket, hogy sehol nem keletkezett csúf ferdeség.

Az eredmény, bár nem tökéletes, de azért rendesen megállja a helyét:

Összkép - takaros.

Legyen ez az épület eleje.

Irodahelyiség, kis lépcsővel és kéménnyel.

Az udvar felől jó a belátás a raktárba.

A belseje sincs elnagyolva:
nem csak belső peron van, de még ácsolat is került a tető alá
(ha kinagyított, kicsit jobban belelátsz).

Fölülről is jól belátni.

Ezt az első próbálkozást mindenképpen sikernek könyvelem el. Most már egész bátran állok hozzá a folytatáshoz.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mennyi idődet vette igénybe az elkészítése?
Amúgy nagyon látványos darab ez is, szerintem megérte bepróbálkozni vele.

pre-zli írta...

Be merjem vallani? Cirka 4 órát... Igaz, az idő java a festegetéssel ment el, mert amilyen vékonyak az élek, olyan sziszifuszi dolog lefesteni őket.

Névtelen írta...

4 óra?
Wow, én annyi idő alatt egy kis házat rakok össze, nem egy ilyen szép nagy épületet.
Megkérdezhetem, hogy hogyan ragasztottad a vékony éleket?

pre-zli írta...

A vékony éleket a folyékony UHU ragasztó elég gyorsan és erősen megfogja (egy bő percig nem árt mozdulatlanul tartani és rászorítani a másik felületet, utána pedig egy papírzsebkendő csomóba gyúrt sarkával kiitatom a tólcsorduló ragasztót, már ha és amennyire sikerül).