2008/07/06

Útpadkától kavicságyig

Az N-es dioráma építésével mindaddig nem akartam haladni, amíg a lefektetett vágányok kavicságyát el nem készítettem, csak éppen fogalmam sem volt, honnan és milyen kavicsot szerezzek hozzá. Amit a H0-hoz vettem, az még ahhoz is nagy volt, úgyhogy mindenképp másra gondoltam. Így hát múlt hétvégén kibicikliztem a város szélére és egy szántóföld oldalában az útpadkáról összeszedtem egy zacskó homokot. Előnye: ingyen van. Hátránya: mindenféle szemét van benne, növényi maradványoktól üvegszilánkokon át téglatörmelékig. Éppen ezért ma délután elővettem a háztartás valamennyi hadrafogható szitáját, szűrőjét, stb. és pár óra alatt szétválogattam a homokot, az apró kavicsokat, a kicsit kevésbé aprókat és a maradékot. Az apraja persze tele volt ezerféle növényi hulladékkal, földdel, porral, miegymással, de a fizika törvényei meg egy kis türelem segítettek: szépen kiáztattam a kavicsból a sallangot, majd 150 fokos sütőben negyedóra alatt jól megszárítottam. Az eredmény nem olyan jó, mint reméltem, de ha már ennyit szenvedtem vele, csak azért is felhasználom.

Balra, amit ma csináltam, jobbra, amit régebben vettem. Nem látszik rendesen, de a bal oldali tégelyben lévők legnagyobbja is feleakkora, mint a másikban az átlag.

A válogatás eredménye: nagy kavicsok, kavicságynak való, illetve homok.

Azzal a lendülettel, egy kiskanállal, két ecsettel, mosószeres vízzel, higított faragasztóval és injekciós fecskendővel egyből le is tudtam a nyűgös részt, most szárad:


Száradás után légecsetes festést tervezek (légecset még nincs, de már tudom, hogy honnan és milyet szerzek majd). Utána meg néhány különböző háztartási szivacs zöld súroló részét kávédarálóval felaprítom és összekeverem, abból készítek némi gazutánzatot ide-oda. Ez legalábbis a terv.

Félszáraz látványterv. Sok a kellően apró kavics, de sajnos sok a túl nagy is, és persze a festés előtt nagyon hülyén néz ki a sok téglatörmelék.

3 megjegyzés:

Wolfram & Hart írta...

Hiányzott már :-)
Továbbá: szegény kávédaráló

terepasztalh0 írta...

Szia én mást használtam volna a kavics ágyhoz apró szemü sódertfog ok használni ha el jutok az kavics ágyig Szerintem azal jobban jártál volna!!!!!! Üdv Modell13

terepasztalh0 írta...

Na az alözö hozzászolást sikerült jol el irnomUgy hogy itt helyesen:
Én helyeted aprószemü sodert használtam volna a kavics ágyhoz én is és pár ismerösöm is ezt használja.